KAMADO BBQ

 

Je ziet hem steeds vaker, de kamado BBQ. Ze zien er mooi uit en het eten eruit is voortreffelijk. Maar wat is een kamado bbq eigenlijk, hoe werkt een kamado? En wat zijn de voordelen tegenover een “gewone” BBQ?

Wat is een kamado BBQ?

Een korte uitleg, zonder al te veel in de geschiedenis te gaan graven: De kamado is afkomstig uit Japan en is na de Tweede Wereldoorlog overgewaaid naar de VS. In de jaren 70 won de kamado oven daar al aan populariteit, tot deze de laatste jaren ook steeds meer in Europa wordt gezien. Wat zijn de unieke eigenschappen en voordelen van een kamado BBQ?

Voordelen van keramische BBQ / kamado

1. Een kamado keramische BBQ kan hitte zeer goed reguleren en vasthouden

wat is een kamado

Dit is het belangrijkste onderscheid met traditionele houtskool barbecues. De firebox, de binnenzijde, is een keramische pot die in de kamado zit. Aangezien keramiek hitte zeer goed kan vasthouden, is dit de ideale oven! Hierdoor blijven je kolen goed aan, en blijven ze op de juiste temperatuur.

2. Een kamado BBQ is volledig afsluitbaar

Ze zien er niet voor niets zo massief uit, ze zijn het ook! De kamado BBQ is zowel van onderen als van boven volledig afsluitbaar. Zo behoud je niet alleen de hitte, maar ook de rook én de lekkere barbecuesmaak!

3. Een kamado is veelzijdig: meer dan grillen alleen

Natuurlijk, een kamado houtskool BBQ is duurder dan een gewone grill. Maar je kunt er dan ook heel wat meer mee dan enkel een shaslickje grillen! En, bijkomend voordeel is dat een kamado veel minder houtskool verbruikt dan een gewone houtskool barbecue. Wat zijn de mogelijkheden:

  • Roken: je kunt je kamado verhitten en op een lage temperatuur houden. Dit kan met een gewone BBQ niet. Op lage temperatuur kun je vervolgens rustig een stuk vlees of vis roken, met behulp van rookschips / houtsnippers.
  • Slow cooking (langzaam garen): Een rosbief garen, of pulled pork maken? Dat doe je met slow cooking. Je verhit de kamado op relatief lage temperatuur (±100-110 graden) en gaart het vlees geleidelijk aan gaar.
  • Braden (ovengerechten): Door de sluiting werkt je kamado BBQ ook perfect als oven. Zet je gerecht in een aardewerken schaal op je grillrooster, sluit de kamado..en klaar is kees. Ook hier weer geen verlies van smaak, wat je vlees, vis of ander ovengerecht goed zal doen!
  • Grote stukken vlees grillen: Door het hoge deksel van een kamado is deze ideaal voor grotere stukken vlees of vis. Denk aan een stuk buikspek of een hele kip (chicken on a beer can bijvoorbeeld!)...
  • Stomen: Doordat je je etenswaren van het directe vuur kunt houden, kun je deze ook gaarstomen. Platesetter erop en stomen maar.
  • Bakken: Je kunt van alles bakken op je kamado, denk aan brood. Van hele broden tot aan naanbrood of wraps, je brood zal een overheerlijke smaak krijgen.
© 2020 - 2023 Heestermans Outdoor | sitemap | rss